Skrivet av: flygteknik | 14 augusti 2017

Nu landar ett nytt flygplan i Ljungbyhed

 

Flygteknikcenter i Ljungbyhed, utbildningsenhet inom Klippans kommun, har förvärvat ett nytt flygplan till sin flygtekniska utbildning. Det nya planet är anrikt och har varit ett av de tre flygplan i Sverige som används som regeringsplan.

Det nyinköpta flygplanet är av modell Gulfstream IV och hos sin förra ägare, Försvarsmakten, har flygplanet tjänstgjort som VIP-flygplan för Regeringskansliet och Kungahuset från 1992 fram till augusti 2015. Efter det har flygplanet förvarats och underhållits i hangar på Malmslätt i Linköping.

Flygteknikcenter har sedan starten 1999 vuxit succesivt i storlek. Skolan har idag har drygt 100 elever vilket medför behov av mer hangaryta och fler lämpliga flygplan för utbildningen. På skolan finns både gymnasieprogram och kvalificerad yrkeshögskoleutbildning. Skolans bud på planet vann anbudsförfarandet, en process som genomfördes av FMV (Försvarets materielverk).

Det nya flygplanet, med sin storlek och modernare teknik, kommer att bli mycket värdefullt för utbildningen och skolans fortsatta utvecklingsarbete. Det öppnar även upp för nya utbildningsmöjligheter. – Det är en mycket unik händelse att ett så exklusivt utbildningsobjekt blir tillgängligt för en skola av vår storlek. Dess bakgrund gör det ju också extra intressant för en allmän beskådare. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Mats Salomonsson, rektor och accountable manager för Flygteknikcenter.

Flygplanet kommer att få egen hangar på Flygteknikcenter vid Ljungbyheds flygplats efter att det har flugit sin sista flygning den 15 augusti 2017. Flygningen startar på Malmens flygplats i Linköping ca 13 och planet beräknas landa på Ljungbyhed mellan 13.30 och 13.45 där det tas emot av personal, elever och inbjudna gäster.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: